Η Φάρμα

Η Φάρμα

ΦΥΛΕΣ

Η παραγωγή υψηλής ποιότητας κρέατος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκτροφή των καλύτερων ζώων στο καλύτερο δυνατόν περιβάλλον.

Ο χοίρος είναι από τα πιο αποδοτικά ζώα συνδυάζοντας την πλούσια και ελκυστική γεύση με το ποιοτικό κρέας.

Τους τελευταίους δύο αιώνες έχουν σταθεροποιηθεί πολλές φυλές χοίρων, διατηρώντας όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Από τη μία, στην Ελλάδα προτιμούνταν χοίροι με σφάγιο πιο πλούσιο σε λίπος  ώστε να παρασκευάζονται τα παραδοσιακά εποχικά (όπως τα Χριστούγεννα ) κρεατοσκευάσματα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι καταναλωτικές προτιμήσεις υποδεικνύουν  κρέας με μέτριο λίπος που συνδυάζει τη νοστιμιά του χοιρινού με τη χαμηλή θερμιδική απόδοση.

Για αυτό στη Φάρμα μας εκτρέφουμε ράτσες που πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως η φυλή LARGE WHITE, η φυλή DUROC, η φυλή LANDRACE, και η φυλή PIETRAIN.

Διασταυρώνοντας αυτές τις φυλές, καταφέρνουμε να παράγουμε χοίρους σφαγής που κληρονομούν τα καλύτερα χαρακτηριστικά από κάθε φυλή προσφέροντας στους πελάτες μας το ιδανικό αποτέλεσμα.

Η φυλή LARGE WHITE είναι ανθεκτικό και ευπροσάρμοστο ζώο, με μεγάλο κεφάλι και μεγάλα ισχυρά άκρα. Είναι μεγαλόσωμη φυλή, άσπρου χρώματος με μεγάλα όρθια αυτιά. Παράγει άριστης ποιότητας σφάγιο, εναποθέτοντας περιορισμένη ποσότητα λίπους και αποδίδοντας άριστης ποιότητας κρέας. Η φυλή αυτή χαρακτηρίζεται για την ανθεκτικότητά της, την πρωιμότητά της, την καλή αξιοποίηση της τροφής, την γρήγορη ανάπτυξη. Οι χοιρομητέρες της φυλής αυτής είναι γνωστές για τις μεγάλες τοκετοομάδες, την υψηλή γαλακτοπαραγωγή και τις εξαιρετικές μητρικές ιδιότητες.

Η φυλή DUROC χαρακτηρίζεται από κόκκινους ή καφεκόκκινους χοίρους, μακριούς και ψιλόλιγνους, που μπορούν να αποκτήσουν μεγάλο σωματικό βάρος κατά την ωριμότητα. Είναι φυλή ανθεκτική, εύκολα προσαρμόσιμη και παρέχει υψηλής ποιότητας κρέας. Πρόκειται για φυλή με ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Ωστόσο, το μειονέκτημα της φυλής αυτής είναι η υψηλή εναπόθεση λίπους και χρησιμοποιείται κυρίως για τη βελτίωση της ποιότητας του κρέατος.

Η φυλή LANDRACE είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χοιροτροφία και η οποία χρησιμοποιείται πολύ στη χώρα μας. Οι χοίροι που ανήκουν στη φυλή αυτή, είναι άσπροι στο χρώμα, έχουν ένα λεπτό "παλτό" τρίχας, βαριά αυτιά που γέρνουν, πολύ μακρύ κορμό, ομοιόμορφα κατανεμημένο λιπώδη ιστό και εξαιρετική διάπλαση οπισθίου τμήματος. Το βάρος μιας χοιρομητέρας μπορεί να φτάσει τα 150-200Kg. Ωστόσο η φυλή αυτή χρησιμοποιείται κυρίως ως χοιρομητέρες και λιγότερο ως χοίροι πάχυνσης κι αυτό γιατί οι αποδόσεις του σε κρέας είναι μικρότερες από άλλες φυλές.

Η φυλή LANDRACE  αποτελεί σήμερα μία από τις σπουδαιότερες φυλές χοίρων και κατάγεται από την Δανία. Χαρακτηρίζεται για την ανθεκτικότητά της, τη μεγάλη γονιμότητά της, την υψηλή γαλακτοπαραγωγή των μητέρων και τις καλές μητρικές της ιδιότητες. Τα παχυνόμενα χοιρίδια αξιοποιούν καλά την τροφή, έχουν πολύ καλό ρυθμό ανάπτυξης και δίνουν σφάγιο άριστης ποιότητας. Τα τοιχώματα της κοιλιάς (πανσέτα) δίνουν πολύ καλής ποιότητας μπέικον γιατί αποτελούνται από στρώσεις λίπους και κρέατος. Μειονέκτημα της φυλής είναι οι συχνές παθήσεις των ποδιών.

Η φυλή PIETRAIN χρησιμοποιείται στην εκτροφή μας για την παραγωγή σφάγιων με μικρό βαθμό εναπόθεσης λίπους. Ο χρωματισμός των χοίρων αυτών μπορεί να είναι μόνο λευκός ή με διάσπαρτες μαύρες κηλίδες. Η κατασκευή του σώματος είναι πολύ χαρακτηριστική. Έχουν αυτιά μικρότερα των άλλων μεγάλων λευκών φυλών και ράχη που καλύπτεται από μεγάλους και εμφανείς μυς. Ένα από τα πλεονεκτήματα των χοίρων με προγόνους PIETRAIN είναι οι υψηλές αποδόσεις του σε κρέας, που μπορεί να φτάσει το 66,7% και η μικρή εναπόθεση λίπους. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή κρέατος. Στα μειονεκτήματα της φυλής αυτής είναι ότι δεν χαρακτηρίζεται από άριστες μητρικές ιδιότητες και υψηλή γαλακτοπαραγωγή, είναι πολύ ευαίσθητη και παράγει άπαχο άρα άνοστο κρέας.

 

Η Φάρμα

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

Η ποιότητα και η γεύση του ζωικού κρέατος είναι παράγωγα της ποιότητας ζωής του.

Πιστεύουμε στην ηθική πλευρά εκτροφής των ζώων. Στην κτηνοτροφική μας μονάδα, που βρίσκεται σε μια ημιορεινή περιοχή 5 km μακριά από τις Λιβανάτες, εκτρέφουμε τα χοιρινά μας σε φιλικούς προς αυτά χώρους μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτης καθαριότητας που διασφαλίζουν την ευζωία τους.

Οι συνθήκες διαβίωσης των χοίρων μας είναι απόλυτα ελεγχόμενες και με συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους. Από την τροφή μέχρι την υγιεινή, από τη θερμοκρασία μέχρι τον στάβλο και από τον τοκετό μέχρι την κτηνιατρική φροντίδα χρησιμοποιούμε πιστοποιημένα συστήματα ασφάλειας και διαχείρισης της ποιότητας που εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Καθώς επιθυμούμε μια συνεχή και χωρίς περιορισμούς ποιότητα στο κρέας μας, όλες οι χορηγούμενες ζωοτροφές ετοιμάζονται στο ιδιόκτητο παρασκευαστήριο ζωοτροφών. Έτσι, ελέγχουμε και διασφαλίζουμε εμείς οι ίδιοι την ποιότητα αλλά και τη σύνθεση του σιτηρεσίου ώστε να μη λείπει κανένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό από τη διατροφή των χοίρων μας.

Πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό στο ζώο και στον άνθρωπο, είμαστε περήφανοι να εγγυούμαστε την ποιοτική ασφάλεια και την υψηλή θρεπτική αξία των προϊόντων μας.