Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Πως μπορώ να διακρίνω το ελληνικό χοιρινό από αυτά της εισαγωγής;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος διάκρισης των ελληνικών και των εισαγόμενων  κρεάτων. Αυτό που μπορεί να κάνει ο καταναλωτής είναι να αγοράζει από κρεοπωλεία που έχουν την ελληνική σήμανση προέλευσης του κρέατος. Επίσης, μπορεί να επιλέγει κρέατα τα οποία προέρχονται από ελληνικές μονάδες εκτροφής.

(απαντάει ο Κ. Αράπης)

Τι χρόνος χρειάζεται ένα χοιρινό για να φτάσει σε εμπορεύσιμο μέγεθος;

Ένα χοιρινό χρειάζεται περίπου 5,5 με 6 μήνες ώστε να φτάσει σε εμπορεύσιμο μέγεθος που είναι περίπου στα 105 - 110 κιλά. Αυτό το μέγεθος διασφαλίζει τόσο την ποιοτική ανάπτυξή του όσο και την οικονομική ισορροπία και βιωσιμότητα της επιχείρησης. Έτσι, καταρρίπτεται και ο μύθος του μικρού «ηλικιακά κρέατος».

(απαντάει ο Κ. Αράπης)

Χρησιμοποιούνται κάποια φάρμακα ή ορμόνες στα χοιρινά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση;

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα και συγκεκριμένα οι χοίροι, οι οποίοι εκτρέφονται για το κρέας τους, ίσως χρειαστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για να αντιμετωπιστεί κάποια πάθηση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι γίνεται συστηματική χορήγηση φαρμάκων στα πλαίσια της εκτροφής τους. Όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο να γίνει, απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος αναμονής πριν το ζώο οδηγηθεί στη σφαγή, ώστε να μην υπάρχει πλέον αντιβίωση στο κρέας τους.

Άλλωστε είναι ευθύνη του καλού κτηνοτρόφου να έχει σαν πρωταρχικό του μέλημα την εκτροφή υγιών ζώων, τα οποία δε θα χρειάζονται φάρμακα για να αναπτυχθούν καθώς από τη μία το κόστος παραγωγής αυξάνεται και από την άλλη υποβαθμίζεται η ποιότητα του κρέατος.

(απαντάει ο N. Αράπης)

Τι ταΐζετε τα χοιρινά;

Οι χοίροι είναι ζώα παμφάγα και ως εκ τούτου μπορούν να φάνε ό,τι και ο άνθρωπος. Όμως, τα τελευταία χρόνια σε όλες τις σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες τρέφονται αποκλειστικά με δημητριακούς καρπούς όπως το καλαμπόκι, το κριθάρι, το σιτάρι και τα πίτυρα. Έτσι, το κρέας τους παραμένει τρυφερό, απαλλαγμένο από οσμές και χωρίς το λεγόμενο «κακό» λίπος.

 (απαντάει ο N. Αράπης)

Έχετε ευνουχίσει τον αρσενικό πληθυσμό;

Ναι. Ο αρσενικός πληθυσμός των χοίρων ευνουχίζεται σε μικρή ηλικία εφαρμόζοντας χειρουργική τεχνική και σύγχρονες μεθόδους, όπως η χρήση τοπικού αναισθητικού, κάτω από άσηπτες συνθήκες. Αυτό συμβαίνει τόσο για να μην υπάρχουν διαμάχες μεταξύ του «μεικτού» πληθυσμού όσο και για τη σαφή βελτίωση της ποιότητας του κρέατος των αρσενικών ζώων.

(απαντάει ο N. Αράπης)

Πώς γίνεται η αναπαραγωγή των χοιρινών;

Η αναπαραγωγή των χοίρων γίνεται κυρίως με την εφαρμογή της τεχνητής σπερματέγχυσης. Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να διατηρούμε λιγότερα αρσενικά για τη γονιμοποίηση των συών (χοιρομητέρων) και να αποτρέπονται οι τραυματισμοί των ζώων κατά το ζευγάρωμα. Παράλληλα, με την εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχονται πλήρως οι κανόνες υγιεινής. Έτσι, δεν δημιουργούνται λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος και άρα δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η οικονομικότητα της εκτροφής για να μπορεί ο καταναλωτής να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας κρέας σε προσιτή τιμή.

(απαντάει ο N. Αράπης)

Ανησυχώ για το πώς αντιμετωπίζονται τα χοιρινά κατά την σφαγή και την μεταφορά τους. Πώς τους διασφαλίζετε την ελάχιστη πίεση;

Όλη η διαδικασία γίνεται κάτω από αυστηρά πιστοποιημένες διαδικασίες. Έχουμε επιλέξει τα σφαγεία Αμφίκλειας λόγω της μικρής διάρκειας που απαιτείται για τη μεταφοράς των ζώων. Οι μεταφορείς είναι πιστοποιημένοι με ειδικά διπλώματα  και κατέχουν ειδική άδεια μεταφορικού μέσου. Όσον άφορα τη διαδικασία σφαγής, τα χοιρινά αρχικά ξεκουράζονται και δροσίζονται για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη διαδικασία. Ταυτόχρονα, τους παρέχεται κανονικά τροφή μέχρι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Τέλος, η σφαγή γίνεται κάτω από πιστοποιημένες διαδικασίες (αναισθησία πριν την σφαγή) έτσι ώστε να διασφαλιστεί το κατά δύναμιν λιγότερο άγχος των ζώων. 

(απαντάει ο Κ. Αράπης)

Πώς μπορώ να διακρίνω ένα φρέσκο κρέας;

Υπάρχουν δύο τρόποι να διακρίνουμε το φρέσκο κρέας. Ο πρώτος είναι ο κλασικός, το κρεοπωλείο. Εκεί ο καταναλωτής είναι σημαντικό να προσέξει το χρώμα του κρέατος που πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο και ροδαλό. Σημαντικό σημείο είναι και οι περιοχές κοπής, οι οποίες δεν πρέπει να είναι ξεραμένες. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι αρκετά πιο σκουρόχρωμες από το υπόλοιπο κομμάτι κρέατος. Ο δεύτερος τρόπος είναι η αγορά συσκευασμένου κρέατος με σαφή αναφορά στην ημερομηνία σφαγής και τυποποίησης.

(απαντάει ο Κ. Αράπης)